Önéletrajz készítés felsőfokon

Minden, ami az önéletrajz elkészítésével kapcsolatos

Rovatok

Címkék

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkcsere ötletek

2008.02.12. 14:57 :: oneletrajzszaki

Weboldalad látogatottságát sokféleképp növelheted. Ennek egyik módja a linkcsere. Erről olvashatsz a Linkcsere blogban.

Szólj hozzá!

Címkék: linkcsere

Yess+ Üzletrendszer

2007.10.17. 16:02 :: oneletrajzszaki

 

Ha Önnek is elege van az állandó anyagi gondokból, de unja már a semmitmondó, teljesíthetetlen üzleti ajánlatokat, és szeretné végre egy igazán izgalmas lehetőségben kipróbálni magát, akkor most jó helyen jár

 

A kockázat nélküli vállalkozás ma már nemcsak fikció! Az alábbiakban megtudhatja, hogyan tehet szert impozáns mellékjövedelemre, anélkül, hogy Önnek bármit el kellene adnia

 

Korunk égető problémája, hogy a munkával megszerezhető jövedelem szinte csak a mindennapi megélhetésre elegendő. De vajon Ön is így szeretné leélni az életét? Tényleg nem jár ennél több? A mókuskerékből valóban nincs kiszállás?

 

Mit szólna hozzá, ha azt mondanám, hogy a Yess Plus által:


                -    

könnyedén lehet Önnek is vonzó jövedelme

                -    

soha nem volt még ilyen közel az anyagi függetlenséghez

                -   

innentől kezdve részese lehet egy olyan üzletrendszernek, ahol minden lépését ajándékokkal, és sok-sok pénzzel jutalmaznák?

                -    

csak azért, mert mindennapi szükségleteit a saját üzletén keresztül elégíti ki, akár külföldi nyaralást is nyerhet

                -    

webáruház tulajdonos lehet, napi egy kávé áráért

                -    

részese lehet még számtalan plusz dolognak, ami lehetővé teszi, hogy végre a pénzkereset legyen az, amit a legszívesebben csinál.


Ha azt a lehetőséget keresi, hogyan gazdagodjon meg 3 hónap alatt, komoly munka nélkül, akkor kérem, hogy ne is olvasson tovább, mert ez az oldal nem Önnek szól.

 

De ha úgy érzi, itt az ideje, hogy Ön is kezdjen valamit az életével, ha hisz abban, hogy a jól végzett munka igazi sikereket hozhat, akkor még számos kellemes meglepetéssel szolgálhatunk Önnek.

http://www.yessplus.hu/H-09925

 

További állás, önéletrajz, karrier a PerfectJob-on

Szólj hozzá!

Címkék: állás

Kinek és miért hasznos a motivációs levél?

2007.10.17. 11:29 :: HR asszisztens

A kísérőlevél tulajdonságai:

 
Fontos tudnod, hogy a motivációs, vagy másnéven kísérő levelet nem hosszú regényként kell megírnod, hanem elég, ha 10-15 mondatban összefoglalod a tartalmat, hiszen a hosszas részletezés visszatetszést kelthet az olvasóban. Tudod: "a kevesebb, olykor több"! A levél jellege legyen barátságos, és tartalmazzon korrekt információkat! A címzésnél figyelni kell, hogy a z illetőt- akinek a levelet címzed- a lehető legszemélyesebb formában szólítsd meg. A levélben a megpályázandó állásnak megfelelően írd le, hogy tulajdonképpen mire is pályázol!

A kísérőlevél, amit ugye az önéletrajz mellé csatolsz, az nem más mint az az ok, ami miatt az adott állásra jelentkezel. Beleírhatod a levélbe, hogy milyen formában értesültél az állásról, miért érdekel ez a munka, milyen célokat valósítanál meg a cégnél vagy éppen, hogy mi vonz abban a szakmában.

A motivációs levél tartalma:

Mivel az önéletrajzban előzőleg már említést tettél a végzettségedről, tanulmányaidról vagy tapasztalataidról, ezért ebben a levélben inkább a személyes dolgaiddal kapcsolatban írj! A motivációs levélben főként arra sarkalld a levél olvasóját -a pozitív tulajdonságiad részletezésével, hogy hívjon be téged egy állásinterjúra! Ez a néhány sor döntően befolyásolhatja későbbi karriered, mivel gyakran a HR-szakemberek ezt olvasssák el először, és csak azután az önéletrajzot.

 

Ahogy a HR-esek gondolják: A HR-szakemberek a személyes találkozó alkalmával ellenőrzik, hogy az önéletrajzban, illetve a CV-ben leírtak fedik-e egymást. Ezért figyelned kell arra, hogy csak valós adatokat adj meg, ne közölj többletinformációkat!

 

A leírtak alapján Te mit gondolsz, kinek és miért hasznos a motivációs levél? Írd meg bátran a véleményed!

További- önéletrajz, CV, karrier- tanácsok a PerfectJob portálon.

2 komment

Címkék: karrier levél cv motivációs

Vidám történetek önéletrajzokról

2007.10.10. 14:43 :: HR asszisztens

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg alkalommal hallottál arról, hogy egy sikeres önéletrajz megírásához miként lehet eljutni! Éppen ezért ebben a cikkben nem az önéletrajz megírásához elengedhetetlen jó tanácsokkal és tippekkel, fortélyokkal szeretnélek ellátni, hanem érdekes, esetenként vicces és főként tanulságos történetekre hívnám fel a figyelmedet! Persze ebből is sokat tanulhatsz...

Mint te is már jól tudod, egy önéletrajz nem kell, hogy több oldalas legyen, elég, ha célratörően és röviden fogalmazunk. Mindezek ellenére megesett, hogy egy pályakezdő fiatalnak 11 oldalas önéletrajzot sikerült elkészítenie, amiben persze részletesen leírt mindent a gimnáziumban eltöltött csodás éveiről, az ott szerzett tapasztalatairól stb... Ez a fajta megoldás nem volt sikeres, hiszen a cégvezető nem volt hajlandó elolvasni. De előfordult ennek a fordítottja is, mikor a pályázó a személyes adatok kivételével, semmit nem írt bele az önéletrajzába.

Történt egyszer, hogy a cégvezető a CV elolvasása után felhívta a pályázót, hogy behívja őt egy interjúra, de a fiatalember nem a megfelelő hangnemben utasította vissza a felkérést, mondván, hogy őt az már nem érdekli. Egyes cégek vezetnek egy úgynevezett feketelistát, amelyen ehhez hasonló visszautasítások szerepelnek, és akiket sohasem vesznek fel a cégükhöz.

Még egy fontos dolog, amire nagyon oda kell figyelned: ne a legextrémebb fotóidat, a nyaraláson, bulikban készült képeidet csatold egy CV-hez, ugyanis ez is visszatetszést kelthet a cégvezetőkben! Csatoltak már olyan fotókat is, ahol a pályázó a felismerhetetlenségig be volt öltözve. Kerüljük a napozós, kissé intim beütésű, bikinis képeket is!

Nem hiányozhat az önéletrajz végéről a készségek címszó sem. Persze ebben a részben nem szabad szuperlatívuszokban írni magunkról, csak a munkához szükséges képességeket célszerű felsorolni, ugyanis az egyik diplomás a gyerekkorától az egyetemi évekig mindenről úgy számolt be, mint aki mindenben maximálisan teljesíteni tudott: "legjobb tanuló", "legsikeresebb sportoló" és még folytathatnám.

VÉGSZÓ: Legyél meggyőző, kelts jó benyomást; ne légy szerény, de túl magabiztos se!

Ha van hasonló jó történeted, oszd meg velünk!

További- önéletrajz, CV, karrier- tanácsok a PerfectJob portálon.

Szólj hozzá!

Címkék: karrier önéletrajz

Hogyan írjunk önéletrajzot?

2007.10.03. 09:11 :: oneletrajzszaki

Hogyan írjunk önéletrajzot?

Mitől jó egy önéletrajz?

 

Egy új állás elnyeréséhez első és elengedhetetlen lépés az önéletrajzírás.

A sikeres pályázat kulcsa a tökéletes CV. Önéletrajzunkkal nemcsak magunkat mutatjuk be, hanem az első olyan feladatot is ami munkánk minőségét jelzi.

A jól elkészített önéletrajzot fél sikernek szokták mondani. Az állás megpályázása komoly munka. A pályázat mögül érződik a befektetett idő, a figyelem.

Tippek, jó tanácsok a sikeres önéletrajz elkészítéséhez

1. Törekedjen arra, hogy pályázatát mindig a hirdetésben megjelölt lehető legpontosabb módon készítse el.
2. Ha kézzel írottat kérnek ne sajnálja az időt ennek elkészítésére hiszen belépő egy személyes találkozásra.(ha véletlenül grafológussal megnézetik) Ha nincs ilyen irányú kérés akkor számítógéppel készítse el.
3. Fontos, hogy szókincse legyen változatos
4. Minél logikusabb, tömörebb az önéletrajz annál szimpatikusabb a pályázó.
5. Életkort nem muszáj beleírni
6. Pozitív hangvételt használjon
7. Általános szabály, tanulmányokat és szakmai tapasztalatokat fordított időrendbe a jelentől a múlt felé haladva megadni.
8. Ügyeljen a helyesírásra, ha bizonytalan ellenőrizze.
9. Fénykép, ha kérik önéletrajza jobb sarkán illessze be. Igazolványképet használjon.
10. Két oldalnál ne legyen hosszabb, és ne legyen rövidebb egy oldalnál.
11. Leggyakrabban használt betűtípusok az Arial és a Times New Roman.
12. A nevét célszerű fent középen megjeleníteni, születési hely, cím, telefonszám.
13. Gyermek ha van tüntesse fel, ha gyermeket nevel, mert találkozott a felelősség illetve a döntéskényszer fogalmával a gyakorlatban.
14. Családi állapot, nem fontos de elárulhat valamit a mobilitásról.
15. Kedvenc időtöltés: sok mindent elárul.

Amit ne írjon bele, önéletrajzi buktatók, legyakoribb hibák:

1. Teljes élettörténet írása
2. Ravaszkodó, ellentmondásos
3. Agyonzsúfolt
4. Olvashatatlan
5. Túlzó, kitalációkon alapuló
6. Túl sok pozíció, túl rövid ideig
7. Politikai irányultság
8. Helyesírási hibák: mindenképpen figyelmet kell fordítani ne legyen helyesírási hiba.
9. Kudarc
10. Keresetet
11. Negatív megjegyzés korábbi munkaadónál
12. Egészségügyi állapot
13. Nyelvtudásban lódítás: könnyen ellenőrizhető ha elkezdd beszélni a pályázó
14. Számítástechnikai ismeretekkel nem ajánlott a lódítás, itt is gyorsan fény derül a valóságos ismeretekre, számos munka elengedhetetlen része.
15. Gyermek esetén, felügyeletük, megbetegedésük megoldott.

 
Néhány példát megemlítenék:

Sok pályázónak gondot okoz az önéletrajz írásakor az előnytelennek vélt információ kezelése.(pl. nem tudok elszámolni egy évvel). Nem éltem túl az előző helyen a próbaidőt. Mit lehet ilyenkor tenni?
Gyakorlott önéletrajzírók azonnal észreveszik a lyukakat, gyenge pontokat, és rákérdeznek az interjún. Az őszinteség lényeges, mert ha felveszik a pályázót úgy is valamikor fény derül az igazságra és könnyen megingathatja a munkahelyi vezető munkatárs iránt bizalmát.
A jó munkakapcsolathoz elengedhetetlen a bizalom. Jobb ha a munkaadó ismeri erősségeinket, gyenge pontjainkat.
A valótlansággal a pályázó önmagát hozza kellemetlen helyzetbe.

 
Önéletrajz minták:

Hazánkban a közelmúltban az ún. magyar típusú önéletrajz volt az elterjedt, amely az iskolából ismert fogalmazásokhoz hasonlóan bevezetésből, tárgyalásból és befejezésből állt.
Ezt ma már jobbára felváltotta az amerikai típusú önéletrajz.
Az amerikai típusú önéletrajz alapvető jellemzője: vázlatos formában foglalja össze tanulmányainkat, szakmai tapasztalatainkat, készségeinket, képességeinket. Felépítését tekintve kétféle formát különböztetünk meg: kronológikus illetve funkcionális önéletrajzot.
Kronológikus: eddig betöltött munkaköröket, elvégzett iskolákat fordított időrendben bemutató forma.
Funkcionális: nem a betöltött munkakörök hanem egyes képességeink, elért eredmények köré szerveződik.

Európai önéletrajz: megszokott önéletrajz formátumot követi, kiegészítve további információk lehetőségeivel. Nyolc pontból áll, amelyek szükség szerint törölhetőek, bővíthetőek.

Angol nyelvű önéletrajz: (curriculum vitae) röviden CV – szakképesítések és a korábbi munkahelyek pontos és tömör felsorolása a legfontosabb.

 

 Kísérő levél vagy motivációs levél.

 

 Egy pályázatnak tartalmaznia kell önéletrajzot és kísérőlevelet , az utóbbit  szokták motivációs levélnek is nevezni. Az önéletrajznál is lehet hangsúlyosabb. Személyre szól. Hiszen elolvasásánál rögtön egy kép alakul ki a pályázóról, fogalmazási stílusa, tapasztalatai, tudása és sorai tükrözik mennyire alkalmas a pozícióval járó feladatok ellátására.
A motivációs levélben vázolja fel miért találja az állást vonzónak, miért szeretne az adott cégnél dolgozni. A cég megismerése érdekében látogasson el a cég honlapjára, egyéb módon szerezzen információkat.


További hasznos tippek:

-         legyen rövid, bekezdésekkel tagolt

-         terjedelme maximum egy oldal

-         konkrétumokat tartalmazzon

-         formailag egyezzen az önéletrajzzal (papírminőség, betűtípus)

-         10-12 betűméret

-         az önéletrajzhoz további információkat szolgáltasson

-         személyiségünkről is sokat elárulhat

-         pontosítja melyik állást pályázza meg

-         miért találja az állást vonzónak, miért szeretne az adott cégnél dolgozni

-         udvariasan utalhat a válaszkérésre, személyes találkozó lehetőségére

-         a levelet szövegszerkesztővel készítse el, ne felejtse el kézzel aláírni

-         dátum

 

Fontos, hogy pozitív, optimista személy benyomását keltsük. Ne feledjük, hogy pusztán papírok, az önéletrajz és a kísérőlevél alapján fognak megítélni bennünket, mint leendő munkavállalót. Érdemes hát időt és energiát fordítani ezek elkészítésére.

 

Kitartást az Önéletrajz elkészítéséhez!
Önéletrajz, cv, karrier, állás a PerfectJob-on

1 komment

Címkék: karrier önéletrajz cv