Önéletrajz készítés felsőfokon

Minden, ami az önéletrajz elkészítésével kapcsolatos

Rovatok

Címkék

Utolsó kommentek

Friss topikok

Vidám történetek önéletrajzokról

2007.10.10. 14:43 :: HR asszisztens

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg alkalommal hallottál arról, hogy egy sikeres önéletrajz megírásához miként lehet eljutni! Éppen ezért ebben a cikkben nem az önéletrajz megírásához elengedhetetlen jó tanácsokkal és tippekkel, fortélyokkal szeretnélek ellátni, hanem érdekes, esetenként vicces és főként tanulságos történetekre hívnám fel a figyelmedet! Persze ebből is sokat tanulhatsz...

Mint te is már jól tudod, egy önéletrajz nem kell, hogy több oldalas legyen, elég, ha célratörően és röviden fogalmazunk. Mindezek ellenére megesett, hogy egy pályakezdő fiatalnak 11 oldalas önéletrajzot sikerült elkészítenie, amiben persze részletesen leírt mindent a gimnáziumban eltöltött csodás éveiről, az ott szerzett tapasztalatairól stb... Ez a fajta megoldás nem volt sikeres, hiszen a cégvezető nem volt hajlandó elolvasni. De előfordult ennek a fordítottja is, mikor a pályázó a személyes adatok kivételével, semmit nem írt bele az önéletrajzába.

Történt egyszer, hogy a cégvezető a CV elolvasása után felhívta a pályázót, hogy behívja őt egy interjúra, de a fiatalember nem a megfelelő hangnemben utasította vissza a felkérést, mondván, hogy őt az már nem érdekli. Egyes cégek vezetnek egy úgynevezett feketelistát, amelyen ehhez hasonló visszautasítások szerepelnek, és akiket sohasem vesznek fel a cégükhöz.

Még egy fontos dolog, amire nagyon oda kell figyelned: ne a legextrémebb fotóidat, a nyaraláson, bulikban készült képeidet csatold egy CV-hez, ugyanis ez is visszatetszést kelthet a cégvezetőkben! Csatoltak már olyan fotókat is, ahol a pályázó a felismerhetetlenségig be volt öltözve. Kerüljük a napozós, kissé intim beütésű, bikinis képeket is!

Nem hiányozhat az önéletrajz végéről a készségek címszó sem. Persze ebben a részben nem szabad szuperlatívuszokban írni magunkról, csak a munkához szükséges képességeket célszerű felsorolni, ugyanis az egyik diplomás a gyerekkorától az egyetemi évekig mindenről úgy számolt be, mint aki mindenben maximálisan teljesíteni tudott: "legjobb tanuló", "legsikeresebb sportoló" és még folytathatnám.

VÉGSZÓ: Legyél meggyőző, kelts jó benyomást; ne légy szerény, de túl magabiztos se!

Ha van hasonló jó történeted, oszd meg velünk!

További- önéletrajz, CV, karrier- tanácsok a PerfectJob portálon.

Szólj hozzá!

Címkék: karrier önéletrajz

A bejegyzés trackback címe:

https://oneletrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr66192338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása